Fogyókúra programok étkezéssel és mozgással

Ivólevek

céklalé

 

Az ivó levek mindig is alapul szolgáltak a fogyókúrának és a bőjti időszakoknak. Márton napján kezdődött a régiségben a 42 napos böjt. AAz ivólevek tele vannak vitaminnal, tistítkúrának is jók, ugyhogy többszörösen megtérül a fogyasztásuk a cékláról nem régen olvashattak oldalainkon, de a fogyókúra témakörbe is beleillik.

Répalével, almalével nagyon jól kiegészítik egymás ízeit. Fogyasszuk sokszor!

A téli időszak ételei

csirak

 Javában tart a tél. Ilyenkor dühöngenek a vírusok és a megfázásos betegségek is gyakoriak. A hideg évszakban a meleg ételekre és italokra nagy szüksége van a szervezetünknek, de mindenképpen időszerű, hogy ügyeljünk a könnyű ételek fogyasztására. Bizony a fogyókúra, és az ételek megválogatása a többletsúly és a betegségek esetében is segít.Friss taminok híján készítsünk zöld csírákat! Nem kell hozzá más, csak magok, üvegek, víz és sötét. Pár nap alatt hozzájuthatunk a változatos zöldekhez. Kenyérre, salátára rátéve megóvhatjuk egészségünket. Napi fél órás mozgással kiegészítve az átgondolt étkezést sokat tehetünk egészségünkért.

Böjti időszak

bojtiidoszak

Az esztendő bizonyos időszakában a hét három napján: szerdán, pénteken és szombaton  böjtöt tartottak.

Bővebben...

Böjti étkezések

A cím egy kissé ellentmondásos lehet, hisz böjt alatt sokan az étel minimumra csökkentését illetve az éhezést értik. Ez többé kevésbé így is van. Bővebben szólva hozzá kell tennünk, hogy a böjt főként a hústól és a zsiradéktól való tartózkodást jelenti. A böjt ezen kívül vonatkozhat a nap egy részére, vagy egészére is. A középkori böjtöt hetente kétszer tartották. Ilyenkor tésztás ételeket ettek. A katolikusok a megváltó születése előtt nagyböjtöt tartottak, amikor ciberét (aszalt gyümölcsből almából vízben főtt leves), vagy tojásos bodagot, vagy mézes-mákos tésztát ettek. Nagyböjt idején fehér eledellel, azaz tejjel, túróval, vajjal, sajttal és tojással készült ételeket ettek. Íme, egy böjti heti étrend:

Hétfő: lebbencs leves, tojásbodag, kedd: krumplleves, szerda: korpacibere és tojásbodag, csütörtök: laposborsó, péntek: savóleves tojásbodag, szombat: krumplis tarhonya, vasárnap: mákos guba vagy mézes csík. A szigorú étrendet ki lehet még egészíteni laposborsóval, savólevessel, tojásos galuskával, krumplis tojással. Aki ezt is "soványnak" találja, kutakodhat még a pépes ételek, lepények, főtt és gyúrt tészták között.

Tavaszi fogyókúra

Elődeink figyelembe vették az évszakok adta lehetőségeket az étkezésben is. Tavaszra elfogyott minden sonka, kolbász és egyéb nehezen emészthető ételféle. Sajnos, sokszor még a gondos háziasszony kamrája is kifogyott a sok jóból, és tavaszra minden falat kenyeret bekellett osztani. De ez amúgy is összecsengett a böjtös időszakkal, amikor napjában csak egyszer ettek és akkor is keveset. Ma, amikor másképpen élünk, nem annyira igazodunk a természet rendjéhez, ma is vágyunk tavasszal a friss zöldekre. A medvehagyma és a spárga, majd az eper jelzi, hogy újra feltölthetjük testünket energiával.

Íme egy laktató és kevés kalóriát tartalmazó étel:

Friss tehéntúró, tejszínes kenhető túró, vagy bármilyen más általunk kedvelt sajtféleségből és apróra vágott snidlinggel, medvehagymával összekeverve kis golyókat formálunk, és szépen díszítve tálaljuk.

A hozzá felszeletelt friss házikenyér nem kalória mentes, de ezt kiválthatjuk sós kétszersülttel.

Őszi fogyókúra-finom megoldásokkal

tender_greensAkár hirtelen, akár lassan, mindenképpen érdemes nekifogni a fogyókúrának. Köztudott, hogy az elhízás, székrekedés, vastagbélrák, vastagbéldivertikulózis, cukorbetegség, szívinfarktus, érelmeszesedés... Korunk nagyon gyakori betegségei. Egymástól távol állnak, mégis egy dolog összekapcsolja őket: mindegyik kórkép kialakulásához hozzájárul az, hogy nem fogyasztunk elegendő élelmi rostot.

Bővebben...

Fogyókúra jógával

yogaA nők és mostanában már a férfiak is sokat tesznek az alakjukért és az egészségükért. Ezért sokféle fogyókúra programon vesznek részt. A jógáról Európában sok mindent tudunk, de kevesen tudják, hogy a jógával fogyni is lehet. Kiemelt partnerünk a Harmónia Centrum segítségével megtapasztalhatja hogy a jóga ászanák és az étkezés hogyan függ össze.

Bővebben...

Amikor a fogyókúra véget ér..

Ha végére ért a fogyókúra programjának, bizonyára kevesebb lett pár kilóval. Mi, minden eredménynek örülünk, hisz az életmód változtatásnak  lehet a kezdete. Sikeresebben fogyókúráztak azok, akik "átfogó" programot vették igénybe, azaz, akik ezalatt az idő alatt sportoltak, vagy más programot is igénybe vettek.  Gratulálunk Önöknek!

Időről-időre javaslatot teszünk különböző fogyasztó programokat, vagy egyéb praktikákat,  ezért ajánljuk, oldalaink rendszeres lapozgatását.

Bármikor folytathatják, illetve elkezdhetik új életüket. Néhány apró dolgot kell csak betartaniuk. Tippjeinket, receptjeinket a Csobogo/receptek menü  jelzése mellett  olvashatják.

További információkat hírlevelünkben, olashatnak, vagy: oldalainkon.

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here