Viselet

Előre a viselet készítés útján..

Megint divatja lett a régi dolgoknak. Már ami a népi motívumokat, és az egyes ruhadarabokat jelenti. Csak nehogy átessünk a ló tulsó oldalára!  A lényeg az, hogy előbb tanuljuk meg mi az autentikus, és aztán bátran alkalmazzuk a mintákat a ruhadarabjainkon! Így válik élővé a népművészet. Egyes kezdő, bátortalan lépéseimet már feltettem az oldalamra. Most folytatom egy kicsit bátrabban. Gyertek utánam!

 

sztyke

Bővebben...

Sárközi viselet

Az egyik legszebb, legdíszesebb viseletet a Sárközben őrizték meg. Decsi Kiss Marcsi és Minorits Jánosné Jutka segítségével megidézhetjük a gazdag múltat. Marcsi szerint a sárközi viselet a kalotaszegi viselet gazdagságához hasonlítható. Lássuk!

 

 

 

Viselet

 

sokszoknyaA viselet szót ma már nemigen használják de talán még tudják hogy mit jelent. Nagyszüleink idejében a viselet még nemcsak öltözködést, de viselkedést is jelentett. A régi ruhák természetes alapanyagokból készültek, igen tartósak voltak. A régi ember maga szőtte a kelméket, fonta a fonalakat. Érdemes a régi, öltözködéssel kapcsolatos hagyományokat megismerni, hogy tudjuk hogyan gondolkodtak felmenőink. Miért érdekes ezzel foglalkozni?

Nemcsak azért, hogy újabb ismereteket szerezzünk azokról a dolgokról amivel őseink foglalkoztak, bár ez önmagában is izgalmas lehet, hanem hogy  összehasonlítást tudjunk végezni a régi és  a mai dolgaink között. Így megtudhatjuk miben tértünk el eleink életétől és esetleg találhatunk megoldást a mai gondjainkra is. Ez így nagyon furcsán hangozhat, de csak azok számára, akik semmit nem tudnak ezekről az időkről.

Bővebben...

Zobor vidék

Elhatároztam, hogy sorra veszem a népviselet szempontjából kiemelkedő vidékeket amelyek a Kárpát medencében találhatóak és a magyarok számára nagyon fontosak illetve jelentősek. Miért kezdem a Zobor vidékkel? Nincs különösebb oka, csupán hogy nagyon szépnek találom őket. Minden esetben megkeresem a földrajzi leírását, hogy eltudjuk helyezni térben ezeket helyeket. Észrevehetjük hogy az oly megkülönböztethető  viseletek mégis egységes képet mutatnak a magyarság életében.

Zobor_alja

Bővebben...

Kalotaszeg

Ez a vidék lassan mindenki számára ismert lesz.

 

kalotaszeg

kezelo

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here