Konyhakert

A cékla

cékla

Sokszor méltánytalanul alábecsüljük a céklát, habár ma már mindenki tudja, hogy amennyire finom, legalább annyira fontos egészségvédő szerepe is.

Készítsük újfajta módon el a céklát, de ha nem akarjuk kipróbálni az ujdonságokat, fogyasszuk a hagyományos módon A fontos az, hogy fogyasszuk:

Bővebben...

Őszi-téli vitaminok

Véget ér már lassan a termények begyűjtése, a befőzés és aszalás. Azonban vannak lehetőségek a késő őszi időszakban is. Egyrészt az időjárás még kedvező, de azért a kovászos uborkának már nem elég sokáig süt a Nap.
 A mi két fős kis háztartásunknak különben sem kell hatalmas mennyiség semmiből. Az idén tanultam még pár trükköt a konyhai fortélyokból. Például a befőttes üvegek csírátlanítására az alkoholos üvegöblítést ajánlották. Nagyszerű ötlet, mivel az öblítéssel elpusztulnak a bacik, és a gyümölcs se lesz alkoholos, mert az alkohol gyorsan elpárolog.
Az aszalásnál pedig a következőket szoktam csinálni: városban élek és villanytűzhelyem van. Igen ám, de van a páraelszívónál egy rács. Hát én arra teszem az aszalványokat egy kis tálcára amiből többet vásároltunk, vagy nem fogyott el. Lett így már zeller, bazsalikom, többféle fűszernövény aszalványom és most, alma és körte szirmot fogok készíteni. Gyönyörű paradicsomokat is kaptam. Őket olívaolajba tettem, így télen csak ki kell vennem egyet-egyet, és mintha akkor szedném le a kertből, olyan íze lesz. Ajánlom mindenkinek, próbálja ki!

 

Dió tea, dió lekvár, dió olaj és a társai

tea

 

A dióról már korábban írtunk Szabó Gyuri bácsi füvesember kapcsán. Ismét ősz van, hol meleg hol hűvös, ezért jól esik egy kis tea. Nézzük milyen teát lehet készíteni dióból?

Bővebben...

Aszalás

Augusztus és szeptember a betakarítás és termény tárolás időszaka. Különféle tartósítási eljárásaink közül a legősibb módszerek közé tartozik az aszalás.

Bővebben...

A citromfűről

Citromfű :"A nyugalom szelíd gyógynövénye"

 

Népies neve: orvosi citromfű, mézfű, méhfű, citromszagú melissza, macskaméz, mézelke. Kertekben még ma is fellelhetjük, mint gyógy- és fűszernövényt. Már az ókori görögök termesztették gyógyhatása miatt. Hatalmas bokorrá képes nőni, hajtásai akár az 50-100 centimétert is elérhetik, évelő növény. Levelei keresztben átellenesek, fűrészes szélűek, ha eldörzsöljük, citrom illatúak. Virágai júliustól nyílnak, sárga-fehér színűek. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. Akinek van a kertben, bátran szárítsa meg. A tél folyamán sokszor, sokféleképpen élvezheti jótékony hatását.

Hatóanyag tartalma: illóolaj, citronella, citrál, kariofillén, tannin-csersav, rozmaringsav, flavonoidok... Nagyon illatos, de illóolaj tartalma csak 0,2%!
 
Szervezetünkre gyakorolt hatása:
 
Belsőleg: Az egyik kedvelt, nyugtató hatású gyógynövényünk. Fontos megjegyezni, hogy nem tompítja az agyat. Ideg és szívnyugtató hatása is ismert. Mindenkinek biztonsággal adható, gyermekek is ihatják. Alvás zavarok esetén érdemes este meginni egy csésze mézes-citromfű teát. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélgörcsöknél, ideges hasmenésnél, menstruációs görcsöknél, migrénes fejfájásnál jótékony hatású. Szélhajtó. Izzasztó-megfázásnál is használhatjuk. Étvágytalaságnál, epe és máj bántalmaknál is sokat segít.
 
Külsőleg: pépes borogatásként, fürdőkhöz, bedörzsöléshez, illóolaja párologtatóban használható.
 
Hogyan használjuk?
 
Citromfű tea: Felnőtteknek: 1 csésze forró vízbe tegyünk 2-3 teáskanálnyi citromfű levelet, majd 15-20 perc állás után szűrjük le. Naponta 2-3 csészével fogyasszunk, 4-6 héten át. Ideges állapotban, depresszió esetén is ajánlott. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, mézzel édesíthető!
 
Citromfű fürdő: 1 liter vízben forraljunk fel 10 evőkanál citromfüvet, majd 10-15 perc múlva szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez, és vegyünk benne egy 10-20 perces fürdőt.
 
Citromfű illóolaj: Feszültségoldásra kiváló, masszázsolajba tehetünk belőle. Csak terápiás minőségű illóolajat szabad használni! Az illóolaját az illatszeripar hasznosítja különböző parfümök alkotórészeként. Ezenkívül illatszerek illatosítására is használják.
 
Citromfű fűszerként: Használhatjuk halak, szárnyasok, saláták, mártások, desszertek ízesítésére. Bor kedvelők figyelmébe ajánlom a citromfűvel bolondított száraz vagy félédes fehérbort. Elkészítése egy kis türelmet igényel. Egy liternyi jó minőségű borba beleteszünk két marék frissen szedett, citromfű levelet, két napig áztatjuk, majd leszűrjük. Esténként iszogatva egy pohárkával kiváló stresszoldó és enyhe altatószer. A növény nagyon könnyen gondozható és nevelhető, akár egy dézsában is. Érdemes pár cseréppel tartani a teraszon, vagy egy-két tő növényt a fűszerkertbe telepíteni.
 
Egy füvészkönyv szerint a citromfű "visszahozza a fiatalságot, megerősíti az idegeket, elűzi a bágyadtságot.”                 
 
Forrás : Vecsei Anett (Természetgyógyász-Reflexológus)

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here